Az EMET-CSSP- NEPZENE -2021-0086 azonosító sorszámú Csoóri Sándor Alap „Debrecenbe’ nyílik a virág…” elnevezésű pályázati program EMET- 2021 — 93649 EPER azonosító számú szöveges szakmai beszámolója.

2021. július 4-11. között, immár 30. alkalommal került megrendezésre az „Egyszólam” Népzenei Tábor a Tolna megyei Váralján, melynek szakmai munkájában a Pendely Énekegyüttes-család 17 fővel vehetett részt a Csoóri Sándor Alap támogatása segítségével.

A tábor szakmai vezetője: Juhász Zoltán néprajzkutató, népzenész, az énekes szekció vezetője pedig: Nyitrai Marianna népdalénekes, valamint Agócs Gergely népzenész és Fábián Éva népdalénekes volt. A hagyományokhoz híven, ebben az esztendőben is hagyományőrző mesterektől sajátíthatták el a résztvevők a szebbnél szebb népdalokat. „Csinos” Molnár Imre (Hortobágy) és id. Németi János (Balmazújváros) Hortobágy örökös pásztorai a Hajdúság, Kalló Katalin (Inaktelke) és Magyarosi András (Méra) pedig Kalotaszeg gyönyörű dalaival ismertette meg a táborozókat. Csirilla Jánostól és Szőcs Jánostól (Orotva, Gyergyó) erdélyi furulyán lehetett elsajátítani a népi hangszerek megszólaltatásának rejtelmeit. A tábor során a résztvevők bővíthették népzenei ismereteiket, repertoárjukat, valamint felkészülhettek a következő időszak szerepléseire, versenyeire.

2021 szeptemberében Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, a Fölszállott a páva szakmai vezetője, a Debreceni Egyetem docense, a Fonó zenekar vezetője tartott szakmai kurzust a Pendely Énekegyüttes-család, valamint a Debreceni Zenede népzene tanszakának diákjai és az intézmény zenetanárai számára. „A magyar hagyományos zenei kultúra” elnevezésű népzenei kurzus huszonkét diák és tizenhét zenetanár részvételével valósult meg a Zenede Simonffy Termében.

A pályázati forrásból a Pendely Énekegyüttes-család 4 db erdélyi furulyával, 2 db kavallal és 2 db palóc Furulyával bővíthette hangszerparkját. A népzenei gyüjtésekhez és népdaltanuláshoz elengedhetetlenül szükséges hangfelvevő készülékkel és webkamerával is gazdagodhatott az együttes technikai felszerelése.

E rendezvények sorából kiemelkedett a Csillagkapu előadás turnéja Debrecenben és környékén a Kispendely Énekegyüttes részvételével. A Csoóri Sándor verseire épülő zenés — táncos műsor 2021 októberében Hajdúböszörményben, Derecskén, Hajdúnánáson és Debrecenben is nagy sikert aratott.

2021. október 21-én „Debrecenbe nyílik a virág…” címmel a Pendely Énekegyüttes-család műsort adott a Hagyományok Házában, Budapesten a Figurás bérletsorozat keretein belül a Törköly zenekar közreműködésével. Művészeti vezetők: Sáriné Szebenyi Judit és Tóth Lilla tanárnők voltak. Az együttes 2022 novemberétől több alkalommal is fellépett a Debreceni Advent programsorozatban. A „Feljött a hajnal…”címmel adventi koncertet adott a Debreceni Kistemplomban valamint Polgáron.

2022 februárjában „Most jövök Ábránybul…” mottóval a Pendely, Kispendely és Bőgatya Együttesek ünnepi megemlékezésen, hangversenyen és kiállításmegnyitón működtek közre Nyírábrányban, dr. Papp János etnográfus halálának 20. évfordulója alkalmából. Az emlékműsorról a Hajdú — bihari Napló Megyei Körkép rovata „Közös énekkel emlékeznek. A Pendely család ünnepi koncerttel tiszteleg Papp János etnográfus előtt”, valamint a HAON Hajdú — Bihar megyei Hírportál „Céljuk: minden egyes dallam hazajuthasson” cikkeiben is hírt adott.

A Pendely Énekegyüttes-család több népzenei hangfelvétellel és versenyeredménnyel is büszkélkedhetett ebben az időszakban. A 2021-2022-es tanév második félévében megjelent a „Táncház-Népzene 2022” lemez, melyen szólistaként és hangszeres közreműködőként is szerepeltek az együttes tagjai.

2022 februárjában, a Nyíregyházán megrendezett 23. Vécsey — Vásárhelyi Országos Kamara Néptánc és Népdaléneklési Versenyen szóló kategóriában két első, egy második és egy harmadik díjat nyertek. Márciusban Kolozsváron, a 28. „Hajnal akar lenni…” Kárpát — medencei Népdaléneklési Versenyen, két növendék is Aranypáva fokozatot érdemelt ki. A XXI. Rajeczky Benjámin gregorián- és népdalének-, népi hangszeres versenyen két szólista Arany minősítést, a Pendelyesek együttes pedig Kiemelt Arany Minősítést kapott. Tóth Lilla tanárnő Hegyen — völgyön lakodalom című műsorát a Debreceni Zenede Simonffy Termében a Városi Tehetséggondozó Munkaközösség Zenei Munkacsoportjának és a Debreceni
Református Kollégium Általános Iskolájának 150 diákja tekinthette meg. Ezt a műsort 2022. május 1-jén a Páva Népi Előadóművészeti Minősítő, Hagyományok Házában megrendezett bemutatóján a szakmai zsűri Nagy Páva minősítésre javasolta.

A Pendely Énekegyüttes—család 2022 júniusában, a Szigetközben megrendezett Ladikos Fesztiválon, valamint az I. Csoóri Sándor Népművészeti Fesztiválon a Törköly zenekarral közösen adott nagy sikerű koncertet. A Kispendely Énekegyüttes a „Városkapu: Debrecen” programsorozat keretén belül Budapesten, a Magyar Zene Házában, ahol a Csillagkapu című előadásban működött közre pünkösdvasárnap. Művészeti vezető: Sáriné Szebenyi Judit és Tóth Lilla volt.

A rendezvények, programok hirdetéséhez plakátok, meghívók készültek és a CSSP-NEPZENE-2021-0086 „Debrecenbe nyílik a virág…” projekt megvalósításának eredményei a Hajdú-bihari Napló hasábjain is megjelentek.

A pályázatban megfogalmazott célkitűzéseink maradéktalanul megvalósultak és hosszútávon hozzájárultak szakmai munkánk eredményességének biztosításához, hagyományaink megőrzéséhez.

Ezúton is nagyon köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Alapjának támogató segítségét!