NKA 317132/00059 A projekt támogatásának összege: 1.000.000 Ft. A projekt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. A pályázat tartalma: A Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar tervezett programjai a 2018/2019-es tanévre.

Kodály – ünnepség és születésnapi koncert

A Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar számára minden évben kiemelkedő fontosságú a névadója tiszteletére rendezett Kodály – ünnepség és hangverseny méltó megünneplése, a kodályi – örökség szellemének életben tartása és népszerűsítése. Az együttes e célkitűzésének megvalósítása érdekében a következő rendezvényeken vett részt: 2018. december 14-én került sor a hagyományos, Kodály – ünnepség és születésnapi koncert megrendezésére a Debreceni Zenedében. A Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar előadásában Schütz, Monteverdi, Mendelssohn, valamint Egil Hovland koncertáló művei hangzottak el, énekes és hangszeres szólisták közreműködésével. Vezényelt: Végh Mónika. Az ünnepségen a Kodályi – örökségről és hagyományokról Tóth József intézményvezető úr osztotta meg gondolatait a hallgatósággal, majd a szakgimnáziumi nevelőtestület tagjai által megszavazott tanári Kodály – Díj átadása következett. A nevelőtestület titkos szavazásának eredménye alapján 2018-ban a tanári Kodály – Díjat Bojti Eszter tanárnő vehette át. A tervek szerint, 2019 őszén átadásra kerül iskolánk jelenleg felújítás alatt álló, gyönyörű Kodály – hangversenyterme, mely immár megújulva, régi fényében tündökölve várja a komolyzene kedvelőit, helyszínt biztosítva a hagyományos Kodály–ünnepség sorozatnak is.

2019. február: a kórus koncertje a Városi Tehetséggondozó Munkaközösség Zenei Munkacsoportjának diákjai és tanárai számára

Helyszín: Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola- AMI Simonffy – terem. A Városi Tehetséggondozó Munkaközösség idén ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. A Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézete és a Debreceni Tankerületi Központ által koordinált programba minden évben 200 fő negyedik osztályos tehetségígéret tanulót válogatnak be a város 22 oktatási intézményéből. A Zenei Munkaközösség meghívására az énekkar, élőzenei koncert keretében ismertette meg a gyerekeket a vegyeskari hangzással, a közös éneklés élményének bemutatásával, a kórusirodalom remekeivel, ezzel is népszerűsítve a kórusművészetet.

Zeneművészeti Szakgimnáziumok Országos Kórusversenye

Helyszín: Budapest. 2019 márciusában, hosszú és komoly felkészülést követően, az együttes Budapestre utazott az Országos Énekkari Versenyre, melyet a Zeneakadémia Solti – termében rendeztek meg. A budapesti kórusversenyen a tapasztalatszerzés, az énekkarok sikerei mellett a főszerepet a kulturális eszmecsere, egymás megismerése, valamint a közös zenei élmény megerősítése játszották. A Debreceni Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar számára e kórusversenyen való részvétel kitüntetett lehetőséget jelentett, hiszen országos minősítő hangversenyként a rendezvény minden alkalommal áttekinthető, részletes visszajelzést ad a fellépő kórusok zenei tevékenységéről, munkájáról, teljesítményéről. Amellett, hogy a Debreceni Zenede diákjainak óriási élmény volt a patinás intézmény falai között énekelni, az együttes a Zeneművészeti Szakgimnáziumok Országos Kórusversenyén II. díjat kapott. Műsorukban Schütz, Monteverdi, Schumann, Járdányi Pál és Mike Ádám művei hangzottak el. A versenymegmérettetés mellett konzultációkra és szakmai tanácsadásra is sor került, mely rendkívül hasznos az énekkar további fejlődése szempontjából. A Nemzeti Kulturális Alap támogatását elsősorban a Budapesten megrendezésre kerülő Szakgimnáziumok Országos Kórusversenye utazási és szállásköltségére, valamint a kórus tagjainak méltó megjelenésére, kórusruha és kiegészítők vásárlására fordította az együttes. A pályázatban előre nem meghatározott, ám igen fontos koncertre is sor került 2019 márciusában. A MODEM halljában, Debrecen városához valamilyen módon kötődő zeneszerzők műveinek bemutatását tűzte ki az esemény céljaként a Debreceni Zenei Egyesület, mint a rendezvény szervezője A hangversenyen, a Debreceni Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar előadásában iskolánk, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, AMI tanárának: Mike Ádámnak, valamint a Zenede egyik tanulójának: Sándor Máténak egy –egy kiváló művét tűzte műsorára az énekkar.

Végh Mónika karnagy DLA hangversenye

A kórus karnagyának, Végh Mónikának DLA – doktori koncertjére 2019. április 27-én került sor a Debreceni Zenede Simonffy – termében. Rendkívül igényes, komoly felkészülést igénylő műsort mutatott be a Debreceni Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar, valamint a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Férfikara. Az esemény különlegessége volt – amellett, hogy a Budapesti Zeneakadémia öttagú bizottsága elnökölt a koncerten -, hogy a Debreceni Zenede korábbi növendékei közül is igen sokan eljöttek, hogy közreműködjenek az előadáson. Így Kodály Zoltán: Mátrai képek című kórusművét több, mint nyolcvanan szólaltatták meg, mely hatalmas élményt nyújtott az énekeseknek és a teltházas közönségnek egyaránt. A remek koncertnek és a 2019. május 08-i sikeres védésnek köszönhetően Végh Mónika karvezető Cum laude fokozattal doktori címet kapott. Május közepén újabb, előre nem tervezett hangversenyen vett részt az együttes. A Debreceni Kölcsey Központ grandiózus Nagyterme adta a helyszínt az alkalomhoz, mely során két koncerten több száz általános iskolás tanuló vehetett részt, ízelítőt kapva a klasszikus zene szépségeiből. Az énekkar, a Debreceni Zenede Szimfonikus Zenekarával (karnagya: Nagy Máté) Donizetti : Szerelmi bájital című operájának egy részletét adta elő. Szólót énekelt: Rendes Ágnes énekművész és a kórus kiváló énekese, Papp Balázs, aki azóta sikeresen felvételizett magánének tanszakon a Zeneakadémiára. A Debreceni Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskart eredményes tevékenységéért és versenyszereplését a Debreceni Tankerület „Kiválóság – díj”- jal jutalmazta, valamint támogatja az együttes részvételét a 2019 augusztusában Észak – Macedóniában, Ohrid városában megrendezésre kerülő Nemzetközi Kórusversenyen. A Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar repertoárja a zeneirodalom széles skáláját ölelte fel a barokk kórusművészet jeles darabjaitól a kortárs zeneművekig. Az énekkar, ezáltal a kórusirodalom legszebb darabjait tudta – immár sokadjára – hitelesen és befogadhatóan közvetíteni a nagyközönség számára.