NKA 449133/00028 449133/80 altéma A projekt támogatásának összege: 425.000 Ft. A projekt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. A pályázat tartalma: „Már működő, szakmailag elismert iskolai kórusok támogatása”

Miskolci Operafesztivál

A Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar törekvése a 2017/18-as tanévben elsősorban a kodályi örökség és hagyományok továbbvitelével a magyar kóruskultúra népszerűsítése és a Kodály – évforduló méltó megünneplése volt. 2017. június 24-én a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar neves kórusokkal együtt szerepelt a Miskolci Operafesztivál programjában, – többek között: a Debreceni Kodály Kórusssal, a Csokonai Színház operakórusával, a Miskolci Színház, operakórusával, a Zeneakadémia vegyeskarával -, ahol Verdi operarészletek (Nabucco, Traviata, Trubadúr) és Kodály Vegyeskarai (Esti dal, Horatii Carmen, Túrót eszik a cigány) kerültek bemutatásra. Vezényelt: Szabó Sipos Máté.

2017. szeptember 8-10.: A Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar Végh Mónika tanárnő vezetésével a Liviu Borlan Nemzetközi Kórusversenyen elért szép sikerrel indította a 2017/2018. tanévet. E rangos eseményt hetedik alkalommal rendezték meg Nagybányán. Az együttes felkészülése már az előző évben elkezdődött, hiszen áprilisban egy felvétellel lehetett nevezni a versenyre. A jelentkezők által beküldött hanganyag alapján a zsűri kiválasztott 10 kórust, akik meghívást kaptak a fesztiválra. Bolgár, román, lengyel és ukrán kórusok mellett a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar is meghívást kapott a rendezvényre. A verseny névadó zeneszerzője, Liviu Borlan egy műve mellett egy reneszánsz, barokk vagy klasszikus, egy XX. századi művet valamint egy, a jelentkező kórus hazájának népzenéjén alapuló kórusművet kellett előadni a megmérettetésen. A fesztiválon lehetőség nyílt arra is, hogy az együttes önálló templomi koncertet adjon.
A versenyprogramban a következő művek csendültek fel:
1. Liviu Borlan: Haia, haia
2. Monteverdi: Cantate Domino
3. Orbán György: Ave Regina coelorum
4. Ligeti György: Hortobágy
Az önálló koncerten elhangzott művek:
1. Kodály Zoltán: Horatii Carmen
2. Kodály Zoltán: Gömöri dal
3. Monteverdi: Cantate Domino
4. William Byrd: Ave verum corpus
5. Schumann: Cigeunerleben
. Orbán György: Ave Regina coelorum
. Orbán György: Ave verum
8. Farkas Ferenc: Pataki diákdalok
9. Ligeti György: Kállai kettős
A zsűri tagjai elismert szakemberek voltak. Voicu Enăchescu, a Román Kórusszövetség elnöke, a zsűri elnöke; Dan Buciu zeneszerző; Rolandas Daugela karmester; George Dumitriu zenetudós; Emilia Moraru a kisinyovi Zeneakadémai dékánja; Maria Pocol a Nagybányai Művészeti Kollégium képviselője; Ionică Pop a nagyváradi „Gheorghe Dima” Akadémai képviselője és Raul Talmar az Észt Kórusszövetség elnöke bírálták a produkciókat. A versenyen nyújtott produkció alapján végül a nemzetközi zsűri kategóriájában I. díjjal és a verseny Nagydíjával jutalmazta a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskart.

Kodály évforduló megünneplése a Debreceni Zenedében

2017. december 15-én került sor Kodály évforduló megünneplésére a Debreceni Zenedében.

Az énekkar hagyományosan minden évben fellép az iskolai Kodály – ünnepségen. Az idei koncert azonban különösen kiemelkedő volt az együttes és az iskola életében, hiszen kettős évfordulóra: Kodály halálának 50. és születésének 135. évfordulójára emlékezett a kórus. A rendezvényen a mester műveiből vegyeskarok és egyneműkarok kerültek bemutatásra. A műsorban elhangzott darabok: Norvég leányok, 121. genfi zsoltár, Esti dal, Egyetem, begyetem, Pange lingua. Az ünnepi hangversenyen a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar (karnagy: Végh Mónika) mellett felléptek az iskola népzenész tanulói tanáruk, Juhász Erika és a Nyíregyházi Egyetem zenészeinek kíséretével, valamint a Kodály Zoltán Ifjúsági Szimfonikus Zenekar is (karmester: Nagy Máté). Különleges színfoltja volt az estének az a produkció, melynek során a szimfonikus zenekar közreműködésével, Lencsés Lajos átiratában szólaltak meg Kodály Zoltán Epigrammái. A tételek között Kistétényi Melinda rövid versei is elhangzottak.

A Mester műveire és gyűjtéseire épülő műsorban Balogh József intézményvezető – helyettes osztotta meg a hallgatósággal személyes élményeit, majd a szakgimnáziumi nevelőtestület tagjai által megszavazott tanári Kodály – Díj átadása következett. A nevelőtestület titkos szavazásának eredménye alapján 2017-ben a tanári Kodály – Díjat Végh Mónika, a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar karnagya vehette át.