TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0018 Projekt időtartama: 2012. 09. 01- 2013. 05. 31. Kedvezményezett: Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola-Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4024 Debrecen, Vár utca 1. A projekt támogatásának összege: 34.003.530 Ft. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A pályázat tartalma a könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében „Irodalom a zenében – zene az irodalomban” címmel. Az elnyert összeg felhasználása részben a könyvtári katalogizáló rendszer és adatbázis, illetve az azzal összefüggő szolgáltatások (többnyelvű interaktív portál kialakítása, RFID dokumentum védelmi rendszer) beszerzésére irányult.

A projekt másik nagyon fontos része a könyvtári szolgáltatások informatív szerepének megmutatása a régió általános és középiskolásai számára. Ez utóbbi rész megtervezése során figyelembe vettük a Kodály Zoltán által iskolánkra hagyott szellemi örökséget: „…hangzó életre bírni a néma berkeket.” 6 előadást szerveztünk, ahová 100-130 diákot utaztatunk be Debrecen környéki általános iskolákból (Derecske, Berettyóújfalu, Sárrétudvari). Az előadásokon igyekeztünk megvilágítani a könyvtárnak az oktatásban betöltendő, betölthető szerepét. Tájékoztatást adtunk a projekttel kapcsolatos fejlesztésekről, és zenés-játékos formában igyekeztünk hozzájárulni az iskolai tananyag minőségi kiegészítéséhez.

DAL-JÁTÉK, DALJÁTÉK

Dal-Játék, Daljáték címmel tartottunk előadást 2012. novcember 29-én délelőtt a Kodály teremben. A debreceni Csokonai Színház művészei tolmácsolásában hallhattuk Kacsóh Pongrác: János vitéz című daljátékának, valamint a Garay János Obsitos című művéből Kodály Zoltán által komponált Háry János c. dalmű népszerű melódiáit.

ÍRÓK, KÖLTŐK KEDVENC ZENÉI, ZENESZERZŐI

Írók, költők kedvenc zenéi, zeneszerzői címmel tartottunk előadást 2012. december 11-én délelőtt a Kodály teremben. Művésztanáraink segítségével a résztvevők ízelítőt kaphattak Debussy, Bartók zenéjéből, valamint irodalmi kapcsolataikból. A hangverseny végén nagy sikert aratott Ránki György: két bors ökröcske című narrációs zongoraműve.

ESTI SUGÁRKOSZORÚ

Hollós Máté és az operaház művészei közreműködésével tartottunk előadást 2012. december 12-én este a Kodály teremben. Hollós Máté, mint Tóth Árpád unokája foglalta zenés csokorba családja történetét.

„A PAPRIKAJANCSI SZERENÁDJA” – MEGZENÉSÍTETT VERSEK

2013. május 15-én, 21-én és 22-én tartottuk előadásainkat a a 100 éve született Weöres SÁndor emlékére. A debreceni Csokonai Színház művészei és iskolánk művésztanárai előadásában hallhatta a megjelent gyermeksereg Tóth Árpád, Csokonai Vitéz Mihály, Weöres Sándor, Ady Endre és Petőfi Sándor verseit.