• NKA 449133/00028 449133/80 altéma

  A projekt támogatásának összege: 425.000 Ft. A projekt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

  A pályázat tartalma: „Már működő, szakmailag elismert iskolai kórusok támogatása”

 • Miskolci Operafesztivál

  A Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar törekvése a 2017/18-as tanévben elsősorban a kodályi örökség és hagyományok továbbvitelével a magyar kóruskultúra népszerűsítése és a Kodály - évforduló méltó megünneplése volt. 2017. június 24-én a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar neves kórusokkal együtt szerepelt a Miskolci Operafesztivál programjában, - többek között: a Debreceni Kodály Kórusssal, a Csokonai Színház operakórusával, a Miskolci Színház, operakórusával, a Zeneakadémia vegyeskarával -, ahol Verdi operarészletek (Nabucco, Traviata, Trubadúr) és Kodály Vegyeskarai (Esti dal, Horatii Carmen, Túrót eszik a cigány) kerültek bemutatásra. Vezényelt: Szabó Sipos Máté. 2017. szeptember 8-10.: A Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar Végh Mónika tanárnő vezetésével a Liviu Borlan Nemzetközi Kórusversenyen elért szép sikerrel indította a 2017/2018. tanévet. E rangos eseményt hetedik alkalommal rendezték meg Nagybányán. Az együttes felkészülése már az előző évben elkezdődött, hiszen áprilisban egy felvétellel lehetett nevezni a versenyre. A jelentkezők által beküldött hanganyag alapján a zsűri kiválasztott 10 kórust, akik meghívást kaptak a fesztiválra. Bolgár, román, lengyel és ukrán kórusok mellett a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar is meghívást kapott a rendezvényre. A verseny névadó zeneszerzője, Liviu Borlan egy műve mellett egy reneszánsz, barokk vagy klasszikus, egy XX. századi művet valamint egy, a jelentkező kórus hazájának népzenéjén alapuló kórusművet kellett előadni a megmérettetésen. A fesztiválon lehetőség nyílt arra is, hogy az együttes önálló templomi koncertet adjon.
  A versenyprogramban a következő művek csendültek fel:
  1. Liviu Borlan: Haia, haia
  2. Monteverdi: Cantate Domino
  3. Orbán György: Ave Regina coelorum
  4. Ligeti György: Hortobágy
  Az önálló koncerten elhangzott művek:
  1. Kodály Zoltán: Horatii Carmen
  2. Kodály Zoltán: Gömöri dal
  3. Monteverdi: Cantate Domino
  4. William Byrd: Ave verum corpus
  5. Schumann: Cigeunerleben
  . Orbán György: Ave Regina coelorum
  . Orbán György: Ave verum
  8. Farkas Ferenc: Pataki diákdalok
  9. Ligeti György: Kállai kettős
  A zsűri tagjai elismert szakemberek voltak. Voicu Enăchescu, a Román Kórusszövetség elnöke, a zsűri elnöke; Dan Buciu zeneszerző; Rolandas Daugela karmester; George Dumitriu zenetudós; Emilia Moraru a kisinyovi Zeneakadémai dékánja; Maria Pocol a Nagybányai Művészeti Kollégium képviselője; Ionică Pop a nagyváradi „Gheorghe Dima” Akadémai képviselője és Raul Talmar az Észt Kórusszövetség elnöke bírálták a produkciókat. A versenyen nyújtott produkció alapján végül a nemzetközi zsűri kategóriájában I. díjjal és a verseny Nagydíjával jutalmazta a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskart.

 • Kodály évforduló megünneplése a Debreceni Zenedében

  2017. december 15-én került sor Kodály évforduló megünneplésére a Debreceni Zenedében. Az énekkar hagyományosan minden évben fellép az iskolai Kodály - ünnepségen. Az idei koncert azonban különösen kiemelkedő volt az együttes és az iskola életében, hiszen kettős évfordulóra: Kodály halálának 50. és születésének 135. évfordulójára emlékezett a kórus. A rendezvényen a mester műveiből vegyeskarok és egyneműkarok kerültek bemutatásra. A műsorban elhangzott darabok: Norvég leányok, 121. genfi zsoltár, Esti dal, Egyetem, begyetem, Pange lingua. Az ünnepi hangversenyen a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar (karnagy: Végh Mónika) mellett felléptek az iskola népzenész tanulói tanáruk, Juhász Erika és a Nyíregyházi Egyetem zenészeinek kíséretével, valamint a Kodály Zoltán Ifjúsági Szimfonikus Zenekar is (karmester: Nagy Máté). Különleges színfoltja volt az estének az a produkció, melynek során a szimfonikus zenekar közreműködésével, Lencsés Lajos átiratában szólaltak meg Kodály Zoltán Epigrammái. A tételek között Kistétényi Melinda rövid versei is elhangzottak. A Mester műveire és gyűjtéseire épülő műsorban Balogh József intézményvezető – helyettes osztotta meg a hallgatósággal személyes élményeit, majd a szakgimnáziumi nevelőtestület tagjai által megszavazott tanári Kodály - Díj átadása következett. A nevelőtestület titkos szavazásának eredménye alapján 2017-ben a tanári Kodály - Díjat Végh Mónika, a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar karnagya vehette át.

 • Bárdos Szimpózium, 2018

  2018. március 9-én, az Országos Bárdos Szimpózium keretében a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán lépett fel az együttes. Műsoruk a következő volt:
  KODÁLY ZOLTÁN: 121. genfi zsoltár; Norvég leányok
  EDWARD ELGAR: Ave Maria
  ORBÁN GYÖRGY: Ave verum
  közreműködött: Dobos Fanni, Szilágyi Boglárka, Papp Balázs, Csáki Benedek, Kozák Olimpiu (ének), Sárosi Dániel, Bartha Ildikó (zongora), Vezényelt: Végh Mónika.
  A koncerten a Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar közreműködésével, zenekari kísérettel elhangzott Britten: The ballad of Little Musgrave című műve. Vezényelt: Nagy Máté karnagy. A Nagy Máté által készített, a koncerten elhangzott formájában ősbemutatónak számító hangszerelés egyedülálló a maga nemében, hiszen a férfikarra és zongorára írott darabnak nincs szimfonikus zenekarra és vegyeskarra készített változata ezen kívül.

 • Éneklő Ifjúság, Kodály iskolák találkozója

  2018. április 27. az Éneklő Ifjúság minősítő hangverseny és a Kodály iskolák találkozója volt Nyíregyházán, a Cantemus Kórusintézmény rendezésében. A Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar műsora a következő volt: Kodály: Norvég leányok, 121. genfi zsoltár, Orbán György: Ave verum, Elgar: Ave Maria, Schumann: Zigeunerleben, Kocsár: Nemzeti dal. A versenyen Arany minősítést kapott Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar Végh Mónika karnagy vezényletével. A rendezvény remek alkalmat nyújtott a résztvevő kórusoknak, hogy egy kiváló koncertteremben bemutatkozhassanak, egymás munkáját megismerhessék, valamint arra is, hogy a szakmai zsűri által képet kapjanak saját aktuális színvonaluk megítéléséről. A Kodály Zoltán Ifjúsági Vegyeskar 2017/18-as szakmai programjának megvalósítása során tehát kiemelkedő sikerrel szerepelt számos rangos hazai és nemzetközi rendezvényen, és méltóképp képviselte a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskolát, Debrecen városát és a magyar kóruskultúrát a hazai és a nemzetközi közönség előtt.